Philip Freriks

Activiteiten

Philip Freriks treedt op als dagvoorzitter, presentator en discussieleider voor bedrijven en instellingen. Hij heeft een speciale belangstelling voor kunst en cultuur. Een opening van een tentoonstelling of een culturele bijeenkomst kan hij voorzien van een bijpassende speech. Philip doet dit op zijn kenmerkende wijze, met enig gevoel voor humor en relativering.

TV-werk

Philip werd bekend als journalist en presentator van het Achtuurjournaal van de NOS. Al sinds 1990 ziet het grote publiek hem jaarlijks als presentator van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal (NTR). In 2015 voor de 26e keer. Sinds 2012 presenteert Philip de populaire kennisquiz De Slimste Mens bij de KRO-NCRV.

Cultuurliefhebber

De afgelopen vier decennia heeft Philip naast zijn werk voor het NOS-Journaal programma’s gepresenteerd met een sterke nadruk op cultuur; film, theater en literatuur, waaronder het mediaprogramma ‘Lopend Vuur’ (1989-1991) en het boekenprogramma 'Passages' (1992-1995).

Hij schreef meerdere boeken, waaronder ‘De Meridiaan van Parijs’, ‘Gare du Nord’, 'Jantje' en ‘Les Chats de Lili’. Daarnaast is hij acht jaar lang ambassadeur geweest van Nederland Leest, een initiatief van de CPNB om Nederlanders vaker de weg naar de bibliotheek te doen vinden om meer te gaan lezen.

Ook in het theater was Philip actief, hij trad hij op met de tekstmuziekprogramma’s ‘Ik herinner me’ en ‘Gare du Nord’. Hij was te zien in de theaterproductie ‘De Grote Verkiezingsshow’ en ‘Claus’. Daarnaast herdacht Philip de Franse componist Francis Poulenc in het vertelconcert ‘Voyage a Paris’.

Philip wordt veelvuldig gevraagd om tentoonstellingen te openen, zoals de Mesdagcollectie of de grote Seurat-tentoonstelling in het Kröller-Müller Museam in aanwezigheid van de koning.