Philip Freriks

Biografie

Philip Freriks (Utrecht, 1944) is freelance journalist, publicist en tv-presentator Hij woont en werkt afwisselend in Nederland en Frankrijk. Philip Freriks is bekend van onder andere ‘Lopend Vuur’, ‘Het Groot Dictee der Nederlandse Taal’, het boekenprogramma ‘Passages’,
’Avond van de Korte Film’ (NPS, 1996/1997), ‘Avond van het boek’ (1999-2003) en talkshows op het Nederlands Film Festival Utrecht (1994 t/m 2001). Tot eind 2009, veertien jaar lang, presenteerde hij het NOS-journaal. Hij was jarenlang de stem van het biografieprogramma Profiel en trad in 2012 op als verteller tijdens de live-uitzending The Passion op Het Willemsplein in Rotterdam. Sinds 2012 presenteert Philip 'De Slimste Mens' bij de KRO-NCRV op NPO2. In 2015 werd voor de 26e keer Het Groot Dictee der Nederlandse Taal uitgezonden.

Journalistieke carrière

Freriks begon zijn journalistieke loopbaan op zijn zestiende als roeimedewerker bij het Nieuw Utrechts Dagblad en werkte vervolgens buiten schooltijd voor Het Vrije Volk. In 1966 vertrok hij naar Parijs en studeerde hij aan het Instituut voor Politieke Wetenschappen IEP.

In 1971 werd hij correspondent voor Het Parool. Van 1974 t/m 1977 was Philip werkzaam bij VARA’s Achter het Nieuws en het spraakmakende politieke programma Haagsche Kringen. Tevens was hij correspondent in Nederland voor de Franse kwaliteitskrant Le Monde. Na zijn terugkeer in Parijs werd hij correspondent voor Het Parool en NOS, daarna voor de Volkskrant en de NOS.

In 1986, bij het begin van de kabeltelevisie in de Franse hoofdstad, maakte hij een serie talkshows voor het Centre Pompidou.

Televisie

In de periode van 1989 – 1993 presenteerde Philip Freriks de wekelijkse mediarubriek 'Lopend Vuur' voor de NOS, het boekenprogramma 'Passages' (NPS) en het geschiedenisprogramma 'De Tijd Staat Even Stil' (NCRV). Ook presenteerde hij een aantal malen 'De Avond van de Korte Film' en 'De Avond van het Boek' ter gelegenheid van de uitreiking van de Libris Literatuurprijs.

In 1990 verbond Philip zich als tv-presentator aan 'Het Groot Dictee der Nederlandse Taal'. Dit programma wordt jaarlijks in december uitgezonden bij de NTR. Vanaf 1996 was hij 14 jaar lang presentator van het Achtuurjournaal.

Samen met Eva Jinek en Eelco Bosch van Rosenthal deed hij rechtstreeks vanuit Washington verslag van de verkiezing van Barack Obama tot president van de VS. In augustus 2009 presenteerde hij het journaal drie dagen lang vanuit Kaboel voor de eerste vrije verkiezingen sinds het Talibanbewind..

Van 2008 t/m 2010 maakte hij een reeks reportages op locatie in Frankrijk voor het programma-onderdeel 'Le Tour de Fifi' in De Avondetappe van Mart Smeets.

Hij was jarenlang de vaste stem van het programma 'Profiel' en trad in 2012 op als verteller bij 'The Passion' in Rotterdam.

In 2014 en 2015 presenteerde hij samen met weerman Erwin Kroll het tv-programma 'Lekker Weertje' voor MAX. Vanaf 2012 presenteert Philip de populaire tv-quiz 'De Slimste Mens' voor de KRO-NCRV.

In datzelfde jaar werd hij columnist van het VPRO geschiedenis-programma 'OVT'.

Boeken

Freriks schreef de succesvolle gids ‘Neem nou Parijs’, ‘De Meridiaan van Parijs’, ‘Ik herinner me…
’, ‘Gare du Nord’, ‘Jantje’, ‘Schilders van Parijs’ (het impressionisme uitgelegd aan kinderen) en ‘Les chats de Lili (met illustraties van zijn vrouw Lili).

Ambassadeur

Philip Freriks was vanaf 2006 acht jaar lang ambassadeur van Nederland Leest, een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de Vereniging Openbare Bibliotheken.

Philip Freriks is nu ambassadeur van de Nederlandse Koloniën van Weldadigheid in Drenthe. Door zijn deelname aan het programma ‘Verborgen Verleden’ ontdekte Freriks dat een deel van zijn geschiedenis in de voormalige armenkoloniën voor paupers ligt. Freriks steunt de koloniën, die in 2018 de status van UNESCO Werelderfgoed willen behalen.

Theater en anderzins

Naast zijn journalistieke en literaire werk, heeft Freriks tot twee maal toe een succesvolle theatertournee door Nederland gedaan. Hij trad op met het tekstmuziekprogramma ‘Ik herinner me’ (ook als boek uitgegeven) en vervolgens met 'Gare du Nord' dat in boekvorm een bestseller werd. In het voorjaar van 2005 kwam het boek ‘Jantje’ uit, over zijn oudste broer die als negenjarig jongetje omkwam bij de bevrijding van Groningen. Vanaf oktober 2008 was hij te zien in de theaterproductie ‘De Grote Verkiezingsshow’ van Het Zuidelijk Toneel.

Hij was meerdere malen verteller in kameropera’s van het gezelschap Piccoli Olandesi onder leiding van Marc Panthus. In 2009 was hij verteller bij (kronings)concerten van de Bachvereniging o.l.v. Richard Egarr. Met dezelfde dirigent en studenten van de Dutch National Opera Academy trad hij bij de ‘making of’ van de opera Clemenza di Tito van Mozart op het Festival Classique in Haag (juni 2010). In dat jaar was hij één van de gastlezers bij de theatertournee ‘Afscheidsmonologen’.

In 2012 presenteerde Philip in het Concertgebouw de jubileumeditie van 25 jaar Meesterpianisten in aanwezigheid van koningin Beatrix met grote namen als Alfred Brendel en Yves Thibaudet.

In januari 2013 herdacht hij als verteller en tekstschrijver de Franse componist Francis Poulenc (met Marcel Worms en Valérie Guillorit) in het vertelconcert ‘Voyage a Paris’. Met uitvoeringen in de Rode Hoed in Amsterdam, de Toonzaal in Den Bosch en elders in het land.

In 2014 was hij verteller op het Utrecht Harpfestival o.l.v. Remy van Kesteren.

Varagids 2013